معرفی طب سنتی و بهترین فصول برای انجام حجامت
مصرف داروهای شیمیایی و انجام اعمال تهاجمی برای درمان انواع بیماریها، عوارض متعددی را به دنبال دارد. از دیرباز، مرکز طب سنتی و درمان با گیاهان دارویی، چه در شرق و چه در غرب، بسیار مورد توجه بوده است.
امروزه نیز با توجه به پیشرفتهای علمی که در این زمینه صورت گرفته است و آگاهی هر چه بیشتر مردم نسبت به تأثیر درمانهای سنتی، این شاخه از پزشکی بسیار کاربرد پیدا کرده است. کلینیک طب سنتی با داشتن تجربهای چندین ساله در طب سنتی ایرانی و طب سوزنی و دستیابی به نتایج موفقیتآمیز در درمان انواع بیماریهای مغز و اعصاب، اعصاب و روان، زنان و نازایی، درمان چاقی، کنترل درد و پوست و زیبایی، خدمات خود را به مراجعین محترم ارائه میدهد.
طب سنتی چیست
بر اساس تعریف سازمان جهانی بهداشت (WHO)، طب سنتی به دانش، مهارت و عملکردهایی بر اساس تئوری، عقاید و تجربیات بومی فرهنگهای مختلف اطلاق میشود که با هدف حفظ سلامتی، پیشگیری، تشخیص، بهبود و درمان بیماریهای جسمی و روحی بکار گرفته میشوند.
برای هزاران سال انسانها از نواحی مختلف گیاهان یا مشتقات بدن حیوانات برای درمان مشکلات سلامتی خود استفاده کردهاند. در آفریقا، آسیا، آمریکای لاتین و خاورمیانه، حدود 70-90 درصد مردم همچنان از انواع مختلف توصیههای سنتی به عنوان درمان اولیه استفاده میکنند. طب سنتی در بعضی مناطق از پشتوانه جامع حاوی مطالعات پژوهشی و اسناد علمی تئوری و عملی برخوردار است. در حالی که در نواحی دیگر این دانش به تدریج از نسل به نسل دیگر کمرنگ شده و تا حد نقل و قولهای شفاهی تنزل یافته است. از آنجایی که یک سوم افراد در جوامع مختلف امکان دسترسی به داروهای مدرن را ندارند، ارائه شیوههای درمانی سنتی و جایگزین ایمن و مطمئن میتواند راهی برای افزایش دسترسی به خدمات بهداشتی و سلامتی فراهم کند. از اینرو در بعضی مناطق از دنیا، اقوام مختلف در حال بازگشت به اصول و آموزههای سنتی و بومی خود هستند.
در حال حاضر، بیش از 100 کشور سازوکارهایی برای داروهای گیاهی دارند. اما شیوههای طب سنتی در کشورها و نواحی مختلف دنیا با توجه به تفاوتهای فرهنگی، تاریخی، منش و فلسفه فردی جوامع با یکدیگر متفاوت است. از جمله انواع رایج طب سنتی در دنیا میتوان به طب سنتی چینی، هندی، آفریقایی و طب سنتی ایرانی اشاره کرد.
طب سنتی در بسیاری از کشورها با اصطلاح طب جایگزین یا مکمل شناخته میشود. این در حالی است که در بعضی کشورها طب مکمل یا جایگزین تا حدودی تعریف متفاوتی داشته و به مجموعه گسترده از اقدامات مراقبتی و بهداشتی اطلاق میشود که لزوما ممکن است جزوی از سنت خود آن جامعه نبوده و هنوز با سیستم مراقبت سلامت آن ادغام نشده است.
طب سنتی ایرانی
طب سنتی ایرانی شامل مجموعهای از تمام دانش و دستورالعملهایی است که از زمان باستان (از حدود 8000 سال پیش از میلاد) تا کنون در ایران برای تشخیص، پیشگیری و درمان بیماری بکار برده میشده است. طب سنتی ایران از دو شاخه اصلی تئوری (که در مورد وضعیت و تغییرات بدن انسان و علل و نشانههای سلامتی و بیماری بحث میکند) و عملی (دانش چگونگی حفظ سلامتی و چگونگی بازگرداندن آن پس از بروز بیماریها) تشکیل میشود.
در طب سنتی ایرانی، عملکردهای فیزیولوژیک بدن بر مبنای هفت فاکتور سنجیده میشوند که عبارتند از: عناصر (ارکان)، مزاج، اخلاط، ارگان (اعضا)، ارواح، قوا و عملکرد (افعال).
در طب سنتی ایرانی توجه اصلی بر پیشگیری از بیماری است تا درمان آن. بر این اساس شش فاکتور مهم و ضروری برای حفظ سلامتی در طب سنتی ایرانی عبارتند از: هوا، نوشیدنی و غذا، خواب و بیداری، تخلیه و نگهداری، تحرک فیزیک و آرامش، فعالیت ذهنی و آرامش روحی.
در طب سنتی ایران علت اغلب بیماریها ناشی از برهم خوردن تعادل اخلاط و مزاج است. لذا درمان یا تجویز دارو نیز عمدتا با هدف بازگرداندن این تعادل از طریق استفاده از مزاجهای متضاد آن پایهریزی میشود. مثلا اگر بیماری در اثر سردی طبع ایجاد شده باشد، درمان آن از طریق تجویز موادی با طبع گرم صورت میگیرد.
یکی از بهترین و مفیدترین روشهای حفظ سلامتی و تدابیر بهاری، "حجامت ابتدای بهار" است که باعث پاکسازی خون و بدن از مواد زائدی میشود که طی زمستان تجمع یافتهاند؛ این مطلب به اثرات متعدد درمانی و پیشگیرانه حجامت و تفاوت آن با خوندادن میپردازد.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ دکتر یوهان آبل (JOHANN ABELE) پزشک و محقق آلمانی در کتاب خود با عنوان "حجامت شیوه درمان آزمونشده" که در سال 1997 چاپ شده است، در مورد حجامت میگوید: "اعتقاد راسخ دارم که نهتنها امروز بلکه برای همیشه، امر حجامت را در درمان بیماریها نباید نادیده گرفت؛ حجامت پدیدهای است که در خودتنظیمی کردن عملکرد بدن انسان دخالت دارد، امری که هرگز با روشهای دیگر نمیتوان آن را جایگزین کرد. مطالعات ما نشان میدهد که در آلمان میتوان 75 درصد بیماریها را با شیوههای درمان طبیعی از جمله حجامت درمان کرد".
در ادامه به 14 مورد درباره مکانیسم تأثیر حجامت بر بدن اشاره شده است:
*حجامت با ایجاد یک التهاب موضعی باعث تحریک سیستم ایمنی بدن و تکثیر سلولهای دفاعی بدن میشود.
*حجامت سیستم انعقادی و ضدانعقادی بدن را تنظیم میکند.
*حجامت بر تیموس که از مهمترین مراکز آموزش سلولهای دفاعی است تأثیر مستقیم دارد.
*حجامت ترافیک لنفاوی را با ایجاد فشار منفی کنترل میکند و باعث افزایش لنف در این سیستم میشود.
*حجامت با کاهش غلظت خون تراکم سلولی را در مویرگها کاهش میدهد، اکسیژنرسانی را بهبود میبخشد و بار قلب و ریه را تعدیل میکند.
*حجامت با تصفیه خون، مواد زائد، مضر و مسموم را از خون خارج میکند.
*حجامت غدد غیرفعال یا کند بدن را فعال و از طرف دیگر فعالیت غدد پرکار بدن را کاهش میدهد؛ بهعبارت دیگر باعث تعدیل فعالیت غدد داخلی بدن میشود (دکتر یوهان آبله محقق آلمانی نیز روی این مکانیزم تأکید فراوان دارد).
*حجامت با تحریک سلولهای موجود در جدار مویرگها، باعث ترشح فاکتورهای دفاعی بدن از این سلولها میشود.
* مبحث تحریک جدار مویرگ و نقش آن در ایمنی بدن در بزرگترین مراکز علمی تحقیقاتی در حال بررسی است و شاید این مسئله مهمترین مکانیسم شناختهشده حجامت در بدن باشد.
*حجامت با کاهش فاکتورهای مؤثر در سکتههای مغزی و قلبی نقش پیشگیری از این بیماریها را دارد (خصوصاً با کاهش میزان آهن خون، چرا که آهن اضافی خون از جمله مهمترین پارامترهای مؤثر در سکته مغزی و قلبی است).
*حجامت با اثرگذاری بهروی عوامل ایجاد حساسیت نظیر هیستامین باعث بهبود نسبی آلرژی میشود.
*حجامت با ایجاد التهاب و احتقان موضعی، سیستمهای درونی پاکسازی خون را که برای جذب خون و رفع التهاب در پوست موجود میباشد، به فعالیت وامیدارد و موجب رفع انسدادهای مکانیکی عروق میشود.
*حجامت باعث افزایش ترشح سروتونین مغز میشود (کاهش سروتونین در بروز افسردگی، اختلالات عصبی و رفتاری نقش محوری دارد).
*حجامت در بازسازی استیل کولین (میانجی اصلی سیستم ارتباطی مغز و اعصاب) نقش پایهای دارد.
مکانیسم حجامت از دیدگاه طب رایج:
1. تنظیم سیستم ایمنی بدن انسان بهوسیله حجامت عام
2. تنظیم سیستم ایمنی محیطی بهوسیله حجامت عام
3. تنظیم ترشح غدد درونریز و برونریز
4. تأثیر حجامت بر سیستم سمپاتیک و پاراسمپاتیک
5. تأثیر حجامت بر درناژ لنف
6. تأثیر حجامت بر دفع سموم و رفع انسدادهای موضعی و محیطی
7. تأثیر حجامت بر افزایش ترشح اندروفین.